Ölprovning och gemenskap i Mariestad 

Home Historia Mariestads bryggeri

Mariestads bryggeri

Eftersom vi troligtvis är en av de få städer som har ett eget ölmärke, som dessutom är ett alldeles särdeles förträffligt öl, vill vi på detta sätt delge besökarna lite historisk kuriosa.

Drickabilar från Mariestads bryggeri

Drickabilar Mariestad

År 1848 grundades Mariestads Bayerska bryggeri av Fredrik Rosenlind som då också drev en snusfabrik på samma område. 1866 antogs namnet Mariestads Bryggeri. 1875 brann bryggeriet men det byggdes snabbt upp igen av den nye disponenten Conrad Ekendal. Bryggeriet ombildades till aktiebolag på 1870-talet och kom att utveckla sig till ett ekonomiskt stabilt företag. I början av 1900-talet drevs bryggeriet av Walter Söderström och senare av familjen Benz. Bolaget hade också mycket intimt samarbete och stora intressen i Melleruds Bryggeri AB.

I samband med maltdrycksindustrins allmänna strukturomvandling med koncentrationer och sammanslagningar som följd köptes Mariestads Bryggeri AB upp av Jens Fredrik Spendrup och införlivades med Grängesbergs Bryggeri AB 1967. Just när de stora bryggerierna som bäst höll på att äta upp de mindre, lanserade Mariestads bryggeri AB ölet Old Ox. Det visade sig vara en lyckad satsning. Old Ox var bryggeriets mest sålda öl fram till det att driften av bryggeriet lades ner 1972. Mariestadsölet bryggs nu på Spendrups bryggerier i Grängesberg och heter Mariestads Export och är en av Spendrups och Systembolagets storsäljare.

På första våning i bryggeriets kontorsbyggnad fanns ett rum som bör ägnas lite extra intresse åt. Där låg nämligen Öl-puben vilken har en egen historia bakom sig. Det kan du läsa mera om i inlägget Lindbloms ölstuga.

Text: Jan Andersson

 
 Share on Facebook Share on Twitter Share on Reddit Share on LinkedIn
No Comments  comments 
13 477 har läst detta.
© Oxhornet Mariestad. Länka gärna hit.